HemBlog

Index

Innehåll publicerat på Niklas Söderlund4 inlägg hittades
Blogg

Köpguide för bästa mörkerkikare

När du är ute efter en mörkerkikare finns det mycket saker att ha i åtanke och det kan vara svårt att hitta den bästa modellen för dig och dina behov. Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare kan det vara väldigt svårt att välja bland de otaliga alternativ som finns på marknaden.

Ta all hjälp du kan få

Börja med att fråga andra jägare som använder sig av en mörkerkikare vad de anser är den bästa modellen och varför. Men du bör bilda din egen uppfattning! Detta kan du göra genom att ta del av olika bäst i test du hittar online. Där listas alla fördelar med de olika alternativen. Är vinnaren alltid bäst? Självklart inte, utan den mörkerkikare som uppfyller alla dina förväntningar är bäst för dig. Och det behöver inte alltid vara testvinnaren!

Det du bör ha i åtanke när du söker efter en mörkerkikare är din budget. Eftersom detta oftast är den avgörande frågan. Innan du ens påbörjar dina efterforskningar bör du ha satt en budget. Annars är det lätt att spendera alldeles för mycket på en mörkerkikare helt i onödan. Du kan hitta alternativ för upp till 50 000 kronor men även alternativ för några tusenlappar.

Vem har nytta av en mörkerkikare?

Det är inte bara jägare som sitter på nattpass som har nytta av en mörkerkikare. Utan även du som älskar djur och natur kan finna mycket njutning i en mörkerkikare. Eftersom de allra flesta djur är nattaktiva kan det vara svårt att få syn på dem under dagtid. Och en vanlig kikare går inte att använda under natten.

Men för dig som jägare finns det inga krav på att du måste ha en mörkerkikare. Utan det är endast ett hjälpmedel som gör jakten smidigare under natten. Eftersom det kan vara väldigt svårt att se djur med dina egna ögon i nattens mörker. Och som du säkert vet blir det mörkt väldigt tidigt under vintern. Då kan en mörkerkikare komma väl till hands!

Eftersom det nuförtiden är tillåtet att jaga vildsvin med hjälp av ett mörkersikte har det blivit alltmer populärt bland jägare. Men det kan underlätta att använda en mörkerkikare istället för att byta ut siktet mot ett mörkersikte inför varje nattpass. Eftersom ett sikte oftast är väldigt dyrt och tar tid att skjuta in ordentligt innan det kan användas vid jakt.

Mörkerkikare med night vision

Denna slags mörkerkikare fungerar med det lilla ljus som existerar under natten. Det vill säga månen och stjärnorna. Men de gånger som det är kolsvart fungerar inte en mörkerkikare med night vision särskilt bra. Utan en mörkerkikare med night vison är bäst lämpad på kvällen eller nära gryningen.

Termisk mörkerkikare

Vill du kunna se även när det är kolsvart i skogen? Då är det en termisk mörkerkikare du är ute efter. Eftersom denna modell fungerar med värmen en kropp utsöndrar kan du se i alla slags mörker och det behövs inget ljus alls. Dock får du inte en lika detaljerad bild som night vision ger. Men en termisk mörkerkikare är överlägset bäst på att upptäcka djur i mörkret.

Fortsäll läsa Köpguide för bästa mörkerkikare ... 

Blogg

Låna pengar snabbt

Ibland behöver du en viss summa snabbt och gärna omedelbart utan problem. När du lånar av en bank är det alltid en lång ansökningsprocess som du inte alltid har tid med. Men ett snabblån kan du få ut redan samma dag eller dagen efter. Är snabblån en bra ide? Inte alltid men i vissa fall har du inget val.

Om till exempel bilen har gått sönder eller något liknande och du vet med dig att du kommer kunna betala av snabblånet inom kort tid kan det vara en smart lösning på problemet. Men om det kommer ta tid för dig att betala tillbaka summan är det bättre att ansöka om ett privatlån. Även om det innebär att du får vänta på den summa du behöver.

Går det att låna utan UC?

I de allra flesta fall är det en omöjlighet då lagen i Sverige säger att långivare måste ta en UC innan de beviljar ett lån. Men det finns sms lån utan UC för dig som har en låg kreditvärdighet. Även om dessa lån inte är fördelaktiga för dig överhuvudtaget., har du ibland inget annat val än att acceptera villkoren. För mer information, besök smslånutanuc.net.

Men som sagt bör du vara säker på att du faktiskt kan betala tillbaka hela summan inom återbetalningstiden. Annars hamnar du lätt i en nedåtgående spiral ekonomiskt. Som är väldigt svårt att ta sig ur inom en snar framtid.

Du som har tid att vänta på ett lån

Om du har tid att vänta på summan du behöver är det alltid bättre att ta ett privatlån. Eller alternativt höja bolånet om du äger din fastighet. Snabblån och sms lån utan UC har sällan goda villkor och är sällan fördelaktiga för dig som kund. Utan långivaren som inte tar en UC måste säkerställa på andra vis att det faktiskt blir fördelaktigt att låna ut summan. Annars finns det ingen mening med att vara en långivare.

Skapa ett sparkonto

För att undvika att hamna i situationer där du faktiskt måste ta ut ett snabblån är det smart att skapa ett sparkonto. På så sätt har du alltid en buffert om olyckan skulle vara framme. Och nuförtiden är det väldigt enkelt att skapa ett sparkonto. Oftast går det att göra direkt på bankens hemsida eller via appen till din vanliga bank. Dessutom kan du döpa dina sparkonton vilket oftast motiverar dig till att spara mer varje månad.

Och du som tycker om att resa på semester kan skapa ett speciellt semesterkonto för att alltid ha råd med semestern utan problem. När du sparar pengar speciellt till vissa saker är det lättare att lägga en månadsbudget och faktiskt hålla dig till den. När hela summan sitter på samma konto är det svårt att få en klar och snabb översikt över din ekonomi. Och då är det lätt att spendera lite för mycket varje månad. Eftersom det trots allt finns pengar på kontot.

Fortsäll läsa Låna pengar snabbt ... 

Blogg

Allt du behöver veta om mobilt bredband

Mobilt bredband är ett av de snabbaste växande segmentet på mobilmarknaden – och det har sina förklaringar.

Med ett mobilt bredband kan du oftast ansluta dig till nätet, oavsett vart i Sverige du befinner dig. Samtidigt som det har blivit ett konkurrenskraftigt alternativ mot andra traditionella internetanslutningar.

Låter det spännande? I den här artikeln förklarar vi vad ett mobilt bredband är, dess fördelar och lite annat – så häng med!

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är ett typ av bredband som använder mobilnätet för att tillhandahålla internet. Tekniken bygger i stort sett på samma sätt som den tredje generationens mobiltelefoner. Det vill säga att den består av en enhet och ett sim-kort från den valda operatören. Enheterna är antingen en liten usb-sticka som du kopplar in direkt i USB-porten på din dator, eller en trådlöst router som möjliggör uppkoppling till ett mobilt bredband med flera enheter.

Tack vare abonnemanget eller kontaktkortet från operatören kan alltså det mobila bredbandet upp sig på 3G, 4G eller 5G- nätet. Däremot så kan det finnas begränsningar på hur mycket du kan använda bredbandet beroende på om du har ett mobilt bredband obegränsat surf eller ett mobilt bredband med en begränsad datamängd.

Vad är fördelarna mobilt bredband?

Mobila bredband är en av de snabbaste växande sektorerna på operatör marknaden. Det ses som ett bekvämt sätt att få tillgång till nätet – oavsett plats – och den har blivit ett konkurrenskraftigt val gentemot andra bredbands alternativ.

  • Tillgängligheten: Det är möjligt att använda ett mobilt bredband på nästan vilken plats som helst – så länge det finns en täckning. Mobila bredbandet är uppkopplad mot operatörens nätverk (3G, 4G eller 5G). Således är du inte begränsad till en fysisk plats utan kan använda den i din stuga, bilen eller utomlands!
  • Kostnaden: Tidigare var mobila bredband dyra och krångliga. Men under de senaste åren har konkurrensen ökat kraftigt till konsumenternas fördel. Idag finns det en mängd av företag som säljer mobila bredband med bland annat obegränsad surf.
  • Enkla anslutningar: Tekniken har utvecklats snabbt och idag finns det flera olika sätt att ansluta sig till ett mobilt bredband. Alltifrån en dongel som du kopplar in i din laptop till en trådlös router med ett abonnemang med obegränsad surf som ger alla enheter i ditt hem tillgång till internet.

5G- nätet kommer revolutionera mobila bredband

Mobilt bredband är ett hett ämne just nu, eftersom det har blivit alltmer populärt under de senaste åren. Detta beror på framstegen i hastighet, priset ochobegränsad surf. Men den förutspås bli mer relevant med tiden på grund av den revolutionerande 5G- tekniken.

5G är nästa stora steg inom mobil bredbandsteknik. Den femte generationen av mobiltelefonstandarden erbjuder snabbare hastigheter, bättre täckning och en mängd nya funktioner så att du kan:

  • Få hastigheter upp till 1 Gbit/s!
  • Ladda ner filmer inom några sekunder.
  • Spela spel utan fördröjningar.
  • Delta i Zoom-möten utan att det laggar.
Fortsäll läsa Allt du behöver veta om mobilt bredband ... 

Blogg

Hitta det bästa elavtalet för dig

Att hitta ett bra elavtal kan vara en svår uppgift för dem som vill ha ett avtal som uppfyller deras behov samtidigt som hen får en billig el.

För att hjälpa dig till att fatta ett välgrundat beslut om vilket elavtal som är rätt för just dig har vi sammanställt lite information om vad du behöver tänka på.

När ska jag byta elleverantör?

Det finns vissa tecken på att det är dags att byta elleverantör. Dessa inkluderar en höjning av din elräkning eller om företaget inte ger dig den tjänst de lovar. Det kan till exempel handla om att de inte svarar tillräckligt snabbt, deras kundservice ger dig dålig hjälp till luriga extra avgifter.

Är det komplicerat att byta elleverantör?

Som tur var är ett byte av din elleverantör oftast inte längre en ett samtal iväg. Men för att göra ett lyckat byte av elavtal är det viktigt att samla in all information från ditt nuvarande elföretag. Du behöver bland annat kolla extra noggrant på:

  • Hur högt beloppen är på fakturorna.
  • Om du har en bindningstid hos din nuvarande elleverantör.
  • Hur lång din uppsägningstid är.
  • Ditt anläggnings-ID.

Det är i största grad väldigt viktigt att du kontrollerar din bindningstid. I synnerhet eftersom din (potentiellt) nya elbolag inte är skyldig att ta reda på om du har ett existerade elavtal med bindningstid. I vissa fall kan du behöva betala en straffavgift från ditt nuvarande elbolag om du bryter ett bundet avtal. För att ge dig en liten inblick i elbransch standarden kan du läsa nedan:

  • Ett abonnemang med ett rörligt pris eller tillsvidare pris brukar ha en uppsägningstid mellan 14 dagar till en månad.
  • Ett abonnemang med ett fast pris elavtal brukar som regel ha en bindningstid mellan 1-3 år. Om du bryter avtalet under bindningstiden kommer du garanterat behöva betala en brytavgift.

Det bästa är således att alltid kontakta elhandelsbolaget i förväg för att rådfråga om vilka regler som gäller vid byte av leverantör för just ditt abonnemang.

Uppsägning vid nytt avtal

Ditt nya elhandelsbolag kan hjälpa dig ta hand om din uppsägning genom en så kallad fullmakt. Vissa bolag hjälper dig även att kontrollera ditt anläggnings-id och din bindningstid hos din nuvarande elleverantör.

Men det bästa är som sagt att alltid kontrollera direkt med ditt nuvarande elhandelsbolag och höra hur deras rutiner ser ut vid uppsägning av ett elavtal. Om du säger upp ditt avtal kan det även vara en god idé att spara den skriftliga bekräftelsen på uppsägningenför att undvika problem.

Uppsägning vid flytt

När du flyttar behöver du säga upp ditt elavtal minst 14 dagar innan självaste flytten, eller så kan du ta med avtalet till din nya adress ifall du har en bindningstid. I de tillfällen du är bunden kan det vara bra att kontakta din elleverantör cirka en månad innan flyttningsdatum.

Hur hittar jag en bra elleverantör?

Elmarknaden för privatkunder är mycket konkurrenskraftig, så det kan vara svårt att hitta den rätta leverantören. Nedan finner du några tips på vad du ska tänka på för att försäkra dig om att du får en billig el.

Rörligt eller fast pris?

Först och främst bör du välja om du behöver ett elavtal med fasta priser eller rörliga priser. Statistik sett har det mest varit lönsamt med ett rörligt pris. Men om du väljer ett elavtal med rörligt pris varierar priset beroende på elbörsen. Således kan du ha billig el en månad, och något dyrare en annan. Om du önskar en större stabilitet kan ett elavtal med fast elpris vara lämpligt eftersom du låser priset på ett antal år.

Vilken typ av el letar du efter?

El kan komma från olika källor. Alltifrån kol- och kärnkraftverk till solenergi. Idag finns det både “smutsigare” val och “miljövänligare val”. Per dags dato brukar du få billig el från el som kommer från kärnkraft men förnyelsebara energikällor blir alltmer billigare.

Hur är deras kundservice?

När du byter elleverantör bör du även undersöka hur behjälplig deras kundservice är och hur deras rykte ser ut. Varför inte testa att kontakta bolaget via telefon eller på deras chatt och utvärdera hur vänliga de är!

Fortsäll läsa Hitta det bästa elavtalet för dig ...