Hitta det bästa elavtalet för dig
Att hitta ett bra elavtal kan vara en svår uppgift för dem som vill ha ett avtal som uppfyller deras behov samtidigt som hen får en billig el.
För att hjälpa dig till att fatta ett välgrundat beslut om vilket elavtal som är rätt för just dig har vi sammanställt lite information om vad du behöver tänka på.
När ska jag byta elleverantör?
Det finns vissa tecken på att det är dags att byta elleverantör. Dessa inkluderar en höjning av din elräkning eller om företaget inte ger dig den tjänst de lovar. Det kan till exempel handla om att de inte svarar tillräckligt snabbt, deras kundservice ger dig dålig hjälp till luriga extra avgifter.
Är det komplicerat att byta elleverantör?
Som tur var är ett byte av din elleverantör oftast inte längre en ett samtal iväg. Men för att göra ett lyckat byte av elavtal är det viktigt att samla in all information från ditt nuvarande elföretag. Du behöver bland annat kolla extra noggrant på:
- Hur högt beloppen är på fakturorna.
- Om du har en bindningstid hos din nuvarande elleverantör.
- Hur lång din uppsägningstid är.
- Ditt anläggnings-ID.
Det är i största grad väldigt viktigt att du kontrollerar din bindningstid. I synnerhet eftersom din (potentiellt) nya elbolag inte är skyldig att ta reda på om du har ett existerade elavtal med bindningstid. I vissa fall kan du behöva betala en straffavgift från ditt nuvarande elbolag om du bryter ett bundet avtal. För att ge dig en liten inblick i elbransch standarden kan du läsa nedan:
- Ett abonnemang med ett rörligt pris eller tillsvidare pris brukar ha en uppsägningstid mellan 14 dagar till en månad.
- Ett abonnemang med ett fast pris elavtal brukar som regel ha en bindningstid mellan 1-3 år. Om du bryter avtalet under bindningstiden kommer du garanterat behöva betala en brytavgift.
Det bästa är således att alltid kontakta elhandelsbolaget i förväg för att rådfråga om vilka regler som gäller vid byte av leverantör för just ditt abonnemang.
Uppsägning vid nytt avtal
Ditt nya elhandelsbolag kan hjälpa dig ta hand om din uppsägning genom en så kallad fullmakt. Vissa bolag hjälper dig även att kontrollera ditt anläggnings-id och din bindningstid hos din nuvarande elleverantör.
Men det bästa är som sagt att alltid kontrollera direkt med ditt nuvarande elhandelsbolag och höra hur deras rutiner ser ut vid uppsägning av ett elavtal. Om du säger upp ditt avtal kan det även vara en god idé att spara den skriftliga bekräftelsen på uppsägningenför att undvika problem.
Uppsägning vid flytt
När du flyttar behöver du säga upp ditt elavtal minst 14 dagar innan självaste flytten, eller så kan du ta med avtalet till din nya adress ifall du har en bindningstid. I de tillfällen du är bunden kan det vara bra att kontakta din elleverantör cirka en månad innan flyttningsdatum.
Hur hittar jag en bra elleverantör?
Elmarknaden för privatkunder är mycket konkurrenskraftig, så det kan vara svårt att hitta den rätta leverantören. Nedan finner du några tips på vad du ska tänka på för att försäkra dig om att du får en billig el.
Rörligt eller fast pris?
Först och främst bör du välja om du behöver ett elavtal med fasta priser eller rörliga priser. Statistik sett har det mest varit lönsamt med ett rörligt pris. Men om du väljer ett elavtal med rörligt pris varierar priset beroende på elbörsen. Således kan du ha billig el en månad, och något dyrare en annan. Om du önskar en större stabilitet kan ett elavtal med fast elpris vara lämpligt eftersom du låser priset på ett antal år.
Vilken typ av el letar du efter?
El kan komma från olika källor. Alltifrån kol- och kärnkraftverk till solenergi. Idag finns det både “smutsigare” val och “miljövänligare val”. Per dags dato brukar du få billig el från el som kommer från kärnkraft men förnyelsebara energikällor blir alltmer billigare.
Hur är deras kundservice?
När du byter elleverantör bör du även undersöka hur behjälplig deras kundservice är och hur deras rykte ser ut. Varför inte testa att kontakta bolaget via telefon eller på deras chatt och utvärdera hur vänliga de är!